Kunduzlar Kuzey Kutbu’ndaki ısıyı olumsuz yönde etkiliyor

Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, kunduzların eylemlerinin iklim değişikliğini olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin analizini içeren çalışma, kunduzların Alaska tundrasında barajlar ve göller inşa ettiğini göstermiştir. Kunduzların bu eylemleri sonucunda Alaska, çevresi için tehlike bir şekilde dönüşüme uğruyor. Yeni su kütleleri oluşturduklarında, metan ve karbondioksit için doğal bir rezervuar olan donmuş permafrostun çözülmesine katkıda bulunuyorlar. Göller oluştuğunda ise bu sera gazlarının atmosfere sızmasını muhtemel kılıyor.

Son yirmi yılda Alaska tundrasındaki kunduz sayısında keskin bir artış olmuştur. Araştırmaya göre, bilim adamları çok küçük bir alanda kunduzların arttığını tespit etmiştir. Kunduzlar, baraj oluşturmak için ölü ağaçlar ve çalıları taşıyarak permafrost toprağını sulandıran ve metan salgılayan yeni göllere neden olur.

Beavers Emerge as Agents of Arctic Destruction - The New York Times

İklim değişikliği, boynuzlu balinalarda dramatik bir düşüşe neden olabilir

Kuzey Kutbu bölgesindeki kunduz sayısındaki ani artış, bu barajların daha fazlasına yol açmıştır. Alfred Wegener Enstitüsü’nden araştırmacı ve çalışmanın yazarı Ingmar Nitze, “Orada üstel büyüme görüyoruz. Bu yapıların sayısı kabaca dört yılda bir ikiye katlanıyor.”

Çalışma, Kotzebue çevresindeki 100 kilometrekarelik bir alandaki baraj sayısının 2002’de ikiden 2019’da 98’e yükseldiğini buldu. Bu, baraj sayısında %5000’lik şaşırtıcı bir artış görülmektedir. Nitze, göllerin kendilerini boşaltmasına ve kuru havzaları bırakmasına rağmen, kunduzların çıkışları engelleyecek ve havzaları dolduracak kadar akıllı olduklarını söyledi.

CNN, Arctic permafrostunun endişe verici bir oranda eridiğini bildirdi. Bu doğal metan ve karbondioksit rezervuarları atmosfere büyük miktarlarda sera gazı salmaktadır. Bu tür rezervuarlardan salınan karbondioksit miktarını belirlemek için birkaç çalışma devam etmektedir. Nitze, “Kuzey Kutbu’ndaki göllerden kaynaklanan metan ve CO2 emisyonlarını ölçmeye çalışan, ancak özel olarak henüz kunduz göllerinden değil, birçok insan var” dedi.

Araştırmacılar şimdi başka alanlarda da benzer kunduz eylemleri olabileceğinden korkuyorlar. Nitze, bunun dünyanın diğer yerlerinde Kanada tundrası ve Sibirya’da olabileceği konusunda uyardı.

Bonface Landi’nin kaleme aldığı haberin orijinali için https://inhabitat.com/beavers-could-be-contributing-to-warming-in-the-arctic/  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Categories: HABERLER

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *