Kent Yaşamında Yeni Normaller Arayışı

Koronavirüs salgınıyla birlikte, sosyal mesafe gündeme geldi. Dünya çapında birçok ülke sosyal mesafeyi korumak adına ulaşım politikalarında değişiklikler yapıp farklı önlemler aldı. Dünya Sağlık Örgütü 21 Nisan’da yayınladığı COVID-19 rehberinde, mümkün olduğunca bisiklet sürmeyi veya yürümeyi önerdi. Bisiklet sürmek ve yürümenin hem sosyal mesafeyi korumada hem de günlük fiziksel ihtiyaçları karşılamada yardımcı olacağını ifade etti.

Avrupa’nın hava kirliliği en çok olan yerlerinden biri olan Milano ve çevresindeki Lombardiya Bölgesi korona salgınından çok etkilendi. Ülke çapındaki karantina sırasında trafik sıkışıklığının % 30 ile 75 arasında düşmesiyle, hava kirliliğinde ciddi bir azalma görüldü. Yetkililer insanların işe döndükleri zaman, toplu taşımadan kaçınmak için araba kullanımının artmasını engellemeyi umuyor. Milano, 1.4 milyon nüfusa sahip baştan sona 15 km olan, küçük ve yoğun bir şehir. Nüfusunun %55’i işe gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Ortalama iş ve ev arasındaki mesafenin 4 km’den az olması, otomobil kullanımından aktif seyahat seçeneklerine geçmeyi mümkün kılıyor.

Milano, koronavirüs krizine karşı sokaklardaki otomobil alanlarını bisiklete binmeye ve yürümeye tahsis eden Strade Aperte planını 21 Nisan’da açıkladı. Korona kısıtlamalarının kalkmasıyla oluşabilecek sorunlardan korunmak için 35 km’lik sokakları yaz boyunca bisiklet ve yaya yoluna hızlı ve deneysel bir şekilde çevirecek. Plan, düşük maliyetli geçici bisiklet şeritleri, yeni ve genişletilmiş kaldırımlar ile 30 km hız kısıtlamalı yaya ve bisiklet öncelikli sokakları içeriyor. Çalışmanın yeni bisiklet şeridi ve genişletilmiş kaldırımlarla Mayıs’ın başında, şehrin en önemli alışveriş caddelerinden biri olan 8 km’lik Corso Buenos Aires’te başlatılması düşünülüyor. Çalışmanın kalanının yaz sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

2560Strade Aperte planına göre Corso Buenos Aires caddesinin öncesi ve sonrası theguardian.com

Daha önce New York’un ulaşım komisyonunda rol üstlenen ve şu anda Milano’nun ulaşım iyileştirme programında çalışan Janette Sadik-Khan, salgında diğer dünya şehirlerinden bir ay önde olan Milano’nun bir rehber olabileceğini söyledi. Sokaklarımıza tekrar bakarak istediğimiz sonuçlara ulaştıracağından emin olmamız ve herkesin güvenli bir şekilde dolaşmasını sağlamamız için bir daha gelmeyecek bir fırsat olduğunu ifade etti.

Milano belediye başkanı Pierfrancesco Maran da belki aylar, belki bir yıl süresince yeni bir normallik olacağını kabul etmemizi ve bu yeni normalde yaşamak için iyi koşullar yaratmanın gerekli olduğunu belirtti.

Paris, karantina sırasında kilit çalışanların kullanması için acil durum bisiklet şeritleri oluşturdu. Karantinanın hafifletileceği 11 Mayıs’a kadar 650 km uzunluğunda bisiklet yolları da hazırlanacak.

Paris belediye başkanı Anne Hidalgo, koronavirüs krizinden önce 2024’e kadar bütün sokakların bisiklet dostu olacağına söz vermişti. Ancak karantinanın hafifletilmesiyle artan araba trafiğinden dolayı, Hidelgo’nun ulaşım değişiklikleri ile ilgili mevcut “Plan Velo” nun hızlandırılmasına karar verildi. Arabaların ayak izini azaltmak için yol ve otopark alanlarının daha geniş kaldırımlara ve yeşil alanlara dönüştürülmesi planlanıyor. Planlara göre Paris, sokaktaki otopark alanlarının %72’sini kaldıracak.

960x0Plan Velo ile oluşacak Paris sokaklarındaki hayat PARIS EN COMMUN

Fransa aynı zamanda karantina ve devamındaki süreç boyunca 116 kasaba ve şehrinde geçici bisiklet yolları inşa etmeyi planlıyor.

İngiltere, Brighton sahil şeridi Madeira yolunun bir kısmını sabah 8 ile akşam 8 arasında sadece yayalar ve bisikletlilere açmaya başladı. Londra’da yaya alanını genişletmek ve alışveriş yapanların birbirlerinden uzak durmalarına yardımcı olmak için işletmeler ve halk alışveriş geçitlerinin dışındaki yolun bir kısmını terk ettiler.

5504
Madeira yolunda koruyucu maske takan bisikletli theguardian.com

İrlanda’nın Dublin şehri, plastik ayrıcılar kullanarak yayalar için sosyal mesafe alanını artırmak amacıyla yükleme ve park alanlarını askıya aldı.

Koronavirüs nedeniyle alınan karantina önlemleriyle azalan araç trafiği, bu önlemler hafifletildiğinde insanların toplu taşıma yerine kişisel araçlarını kullanımıyla artacağı ön görülüyor. Milano ve Paris araç trafiğinin artmasını engelleyip sosyal mesafeyi koruyan, yayalar ve bisikletlilere öncelik veren çözümleri yürürlüğe sokuyor. Karantina süreci ve sonrasındaki kent yaşamında sosyal mesafe için dünyanın birçok yerinde önlemler alınıyor.

Categories: HABERLER

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *