Bilgi Özgürleştirir: Karantina Sürecinde Kendinizi Geliştirmek İçin Online Eğitim Alabileceğiniz Siteler

Coronavirusun tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından pek çok eğitim kurumu derslerini online olarak vermeye başladı. Bu durum, tüm dünya genelinde gittikçe yaygınlaşmaya başlayan online eğitim altyapısının da güçlenmesine neden oldu. Coronavirus salgını nedeniyle aktivitelerin online yapıldığı bir dönemde, pek çok üniversite ve online eğitim platformu, geniş ve çeşitli eğitimlere ve içeriklere sahip online eğitim platformlarını ücretsiz kullanıma sundu. Manifest-OL ailesi olarak bizler de, evlere kapattığımız bu karantina sürecinde çareyi düzenli üretimlerle kendimizi aktif ve güncel tutmakta bulduk. Sizlerin de bu zor süreci bir faydaya çevirebileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz ücretsiz online eğitim platformlarını sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1. Alison

Alison, eğitim ve beceri geliştirme için dünyanın en büyük ücretsiz öğrenme platformlarından biridir. Alison, 2007 yılında İrlanda, Galway’de kuruldu ve ücretsiz çevrimiçi eğitim ve beceri eğitiminde büyük bir güç olmak için organik olarak büyüyen bir eğitim platformu. Bugün 195 ülkede 14 milyondan fazla öğrencisiyle Alison, dünyanın öğrenme ve gelişme becerilerini değiştiriyor. Cinsiyet, coğrafya, ekonomik durum ya da bir potansiyeli engelleyebilecek diğer engellerden bağımsız olarak eşitlik ve eğitim ve beceri eğitimine erişim konusunda kararlı bir mottoları olması ayrıca hoşumuza gitti. Ayrıca Alison, aldığınız eğitimleri tamamladıktan sonra verdiği sertifikalar ile eğitiminizi belgeleme imkanı da sunuyor.

Alison Online Eğitim Platformu içerisinde mimarlık, peyzaj mimarlığı, tasarım, çevre mühendisliği, sosyoloji gibi bizleri yakından ilgilendiren ana ve yan dallara ait dersleri bulmak da mümkün. İşte Alison’da inceleyebileceğiniz bazı ders başlıkları:

  1. Outdoor Recreation, Land Management And Conservation, And The Connection Of Indigenous People To Their Land
  2. Introduction to Ecology
  3. Ecology Studies – Conservation Biology and Biodiversity
  4. Ecosystem Ecology
  5. Environmental Management
  6. Garden Design and Maintenance
  7. Adobe Courses

Ekran Resmi 2020-04-20 11.50.42.png

2. Udemy

Türk girişimi olan Udemy’de pek çok farklı alanda online eğitim bulunuyor. Sanattan bilime kadar her alanda ufkunuzu açacak eğitimlerin birçoğu ücretsiz. Eğitim süreleri ise hem branşlara hem de içeriğe göre değişiyor. Her eğitim sonunda sertifika veriliyor. Udemy’de hem Türkçe hem de İngilizce eğitimlere ulaşmak mümkün. Dönemsel olarak bazı eğitimlerde kampanyalar oluyor ve fiyatlar hemen hemen yarıya düşüyor.

Peyzaj mimarlığı, mimarlık, sanat ve tasarım alanlarına ilgi duyanlar içinse önerebileceğimiz ücretsiz veya uygun fiyatlı ders katalogları:

  1. Mimarlar için AutoCAD
  2. Mimari Tasarım Nasıl Yapılır?
  3. Systems Ecology
  4. Ecosystem Ecology
  5. Coastal Ecology
  6. Biophysical Field Methods
  7. Holyscapes …

Ekran Resmi 2020-04-21 14.44.25.png

3. Coursera

Eğer yüksek öğrenim ücreti vermeden üniversite eğitimi almak istiyorsanız Coursera sizin için en iyisidir. Bu internet sitesi her alanda, profesyoneller tarafından psikoloji, tarih ve literatür dersleri içermektedir. Bu derslerin hepsi dünya genelinde en iyi yerlerde eğitim veren profesörler tarafından düşünülmüş ve oluşturulmuştur. Bu üniversiteler arasında Princeton, Johns Hopkins, Stanford ve dahası var. İşte sizler için hazırladığımız öneri liste:

  1. The Language of Design: Form and Meaning / California Institute of the Arts
  2. Moralities of Everyday Life / Yale University
  3. Philosophy of Science / University of Pennsylvania
  4. Protecting Public Health in a Changing Climate: A Primer for City, Local, and Regional Action / Johns Hopkins University

4. edX

Harvard Üniversitesi ve MIT başta olmak üzere dünya çapında bilinen pek çok önemli üniversiteden ve kurumdan online eğitim almanızı sağlayan bu platformda ücretli ve ücretsiz eğitimler bulunuyor. Fiyatlar dolar üzerinden olduğu için diğer online eğitim programlarına göre ücreti biraz daha pahalı. Ücretsiz bir online eğitimin ardından sertifika almak isterseniz cüzi bir miktar ücret ödemelisiniz. 31 farklı kategoride ve yüzlerce farklı başlıkta ders almak mümkün. Neredeyse tüm eğitimler ingilizce olarak veriliyor. Diğer sitelere oranla Arts&Humanities alanlarında çok daha fazla ders olacağı sunan edX’ten sizler için seçtiğimiz birkaç ders:

  1. The Architectural Imagination / HarvardX
  2. The Climate – Energy Challenge / HarvardX
  3. Site Planning Online / MITx
  4. A Global History of Architecture / MITx
  5. Climate Change: Financial Risks and Opportunities / ImperialBusinessX
  6. Tangible Things: Discovering History Through Artworks, Artifacts, Scientific Specimens, and the Stuff Around You / HarvardX

5. Udacity

Daha çok yazılım alanında eğitim veren bu platformda özellikle kariyerinizi desteklemek için pek çok içerik bulunuyor. Kursların genellikle ücretli olduğu bu platformda aldığınız ücretli eğitimlerin ardından size verilen sertifika ise global düzeyde. Ancak kariyer odaklı kurslarda ücretsiz olan ve sertifika sunan kurslar da mevcut. Özellikle veri görselleştirme ve veri bilimi ile ilgilenenler için seçtiğimiz birkaç dersi aşağıda listeledik:

  1. Data Visualization / School of Data Science
  2. Spark / School of Data Science
  3. Programming for Data Science with Python
  4. Intro to Data Structures and Algorithms
  5. Become a Java Developer

udacity.jpg

6. Google Dijital Garaj

Kariyerinizi ve kendinizi geliştirmek için en iyi platformlardan biri Google Dijital Garaj. Bu platformda özellikle Google servisleri (Analytics, Adsense, Adwords) konusunda uzmanlaşmak isteyenler için ideal. Bu platformdan dijital pazarlama alanında kendini geliştirmek isteyenler yararlanabilir. Eğitimler ise tamamen ücretsiz ve sertifikalı.google.jpeg

7. Curious.com

Neredeyse her konuda 25 binden fazla dersin olduğu bu platformun sistemi diğerlerinden biraz daha farklı. Platform her gün seçeceğiniz konuda size 5, 15 veya 30 dakikalık içerikler gönderiyor. Tabii ki bu fazla zaman harcamadan bilgi edinmenizi sağlıyor. Ancak uygulamanın ücretli olduğunu hatırlatmak isteriz.

curious-2.jpeg

8. Openculture

Bu platformda ise hem sanat hem de sanat tarihi üzerine pek çok kurs bulunuyor. Ayrıca site içerisinde pek çok sesli kitap, e-kitap ve film seçenekleri de mevcut. Kursların bir kısmı ücretli ancak çoğunluğu ücretsiz. Ağırlıklı eğitim dili ise İngilizce.

Ekran Resmi 2020-04-21 15.38.10.png

9. Adobe TV

Adobe TV, Adobe Learn ile Adobe araçları ve hizmetleri hakkında her şeye erişme imkanı sağlıyor. Photoshop veya InDesign nasıl kullanılacağından emin değil misiniz? Adobe TV öğreticiler, kılavuzlar ve daha fazlası ile tüm programlarıyla size yol gösterecektir. Adobe Learn’ün sunduğu her şeyi keşfetmek için sitedeki bağlantılardan birini seçmeniz yeterli.

Ekran Resmi 2020-04-21 15.42.22.png

10. Academic Earth

Eğer sadece akademik derslere bakıyorsanız bu web sitesi sizin için idealdir. Bu ücretsiz site, sanat kursları, bilim, beşeri bilimler, ekonomi, bilgisayar bilimi ve daha fazlasını içermektedir.
İşe nereden başlanması gerektiğini hala bilmiyor musunuz? Class Central’i deneyin. Bu, neler öğrenmek istediğinizi size sorarak sınıf arama kriterlerini kişiselleştirmektedir. Ardından süreci kolaylaştırarak, Coursera, EDX ve diğer site seçenekleri içerisinden sizin ihtiyaçlarınıza en uygun çifti bulmaktadır.

Ekran Resmi 2020-04-21 15.43.47.png

11.Koç Akademi

Koç Holding, koronavirüs salgını nedeniyle aktivitelerin online yapıldığı bir dönemde, 12 binden fazla eğitim ve içeriğe sahip online eğitim platformu Koç Akademi’yi ücretsiz olarak tüm Türkiye’nin kullanımına sundu. Koç Akademi’de alanında uzman birçok eğitmenin yanı sıra Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi’nde görev alan akademisyenler de kullanıcılara değişen günlük rutinlerinde kolaylıkla uygulayabilecekleri faydalı ve güvenilir tavsiyelerde bulunuyor. Bu kapsamda platformda çok sayıda video içerik kullanıcılara sunuluyor. Bu içeriklerde; koronavirüs salgınının psikolojiye etkilerinden bu konunun çocuklara nasıl anlatılabileceğine, ev hijyeninden salgın döneminde dengeli beslenmeye kadar birçok konu uzmanlar tarafından ele alınıyor. Ekran Resmi 2020-04-21 15.46.22.pngAyrıca, ailelerin birlikte yapabileceği birçok etkinlik ve çocuk gelişimine dair videolar da Koç Akademi’den takip edilebiliyor.

12. Ek olarak: Dünyanın en iyi 10 üniversitesinde alabileceğiniz bedava dersler

BBC New Türkçe’de yayınlanan 1 Nisan 2020 Tarihli habere göre dünyanın en prestijli 10 üniversitesi online eğitim platformlarını Koronavirüs salgını nedeni ile ciddi anlamda genişletmiş durumda. Linke tıklayarak BBC’nin hazırladığı habere ulaşabilir, üniversiteleri ve online dersleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Listeden sizler için seçtiğimiz birkaç üniversite ve dersleri ise şu şekilde:

  1. Çizim Teknikleri / Oxford Üniversitesi
  2. Modern Dünyanın Demografik Eğilimleri ve Sorunları / Oxford Üniversitesi
  3. İklim Değişikliğine Uyum Sağlamak / Cambridge Üniversitesi
  4. Evrenin Evrimi / California Teknoloji Enstitüsü
  5. Dijital Fotoğrafçılık / Stanford Üniversitesi
  6. Kentsel Çalışmalarda Eleştirel Konular / Chicago Üniversitesi
  7. Tasarım: Toplumlarda Sanat Eserlerinin Yaratımı / Pennsylvania Üniversitesi
  8. Bedenin Bize Ne Dediğini Anlamak / Pennsylvania Üniversitesi

 

Categories: HABERLER

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *